Tarinoita tietoturvasta, osa 3

Laiterikko siivoaa arkistot

Kolmen hengen suunnittelutoimisto oli tilanteessa, jossa tiimin kesken piti pystyä helpommin jakamaan tiedostoja. Ratkaisuksi he päättivät hankkia ulkoisen kovalevyn, jonka toimitusjohtaja Heidin poika käy kytkemässä toimiston lähiverkkoon. Noin 200€ investointi ei vaikuta pahalta, koska näin yhteinen tieto saadaan kätevästi jaettua kaikille ja tärkeät tiedostot pysyvät samassa paikassa. 

Kesäloman jälkeen Heidi saapuu virkeänä takaisin työpaikalle ja aloittaa päivän. Verkkolevy ei kuitenkaan herää henkiin eikä Heidin poikakaan osaa korjata tilannetta. Koska meidän toimistomme sijaitsee viereisessä talossa, Heidi kysyy apua meiltä. Käy ilmi, että kesän aikana, ilmeisesti ukkosesta johtuen, kovalevy on saanut virtapiikin joka on fyysisesti vaurioittanut levyä. Tietojen palauttaminen olisi teoriassa mahdollista, mutta siitä koituisi mahdollisesti jopa tuhansien eurojen kustannukset. Levy päätetään jättää korjaamatta ja Heidi joutuu tekemään useamman viikon työt uudelleen. Ei kovin iloinen syksyn aloitus.

Toimitamme aikaisemman verkkolevyn tilalle uuden, joka kestää yhden levyn rikkoutumisen. Samalla otetaan käyttöön pilvipalvelu, jonne toimiston tiedot varmuuskopioidaan automaattisesti. Ratkaisu maksaa alle 600€ ja takaa, että tiedot pysyvät tallessa vaikka talo palaisi.

Mitä tästä opimme?

Kovalevyn vaurioituminen on vakava ongelma, oli kyse sitten tietokoneen sisäisestä kovalevystä tai verkkolevystä. Aina tiedon palautus hajonneilta levyiltä ei onnistu, ja onnistuessaankin palauttaminen on kallista. Pahimmassa tapauksessa yrityksen tietojen menetys voi johtaa liiketoiminnan loppumiseen.

Mikään tekninen laite ei kestä ikuisesti ja vioittumiseen onkin hyvä varautua varmuuskopioimalla tärkeät tiedot. Levyrikon todennäköisyyttä voidaan vähentää suojaamalla laitteet ulkoisilta häiriöiltä esimerkiksi vikavirtasuojalla tai virransyöttöä tasaavalla varavirtalaitteella (UPS). Vikasietoiset laitteet ja ratkaisut ovat kalliimpia, mutta niiden käyttö tulee takuulla edullisemmaksi kuin vahingosta aiheutuvat kulut. 

Myös tulipaloon ja vesivahinkoon on syytä varautua. Tärkeä tieto onkin syytä varmuuskopioida fyysisesti eri paikkaan, esimerkiksi pilvipalveluun tai toiseen rakennukseen. Laadukkaiden yrityskäyttöön tarkoitettujen tallennusratkaisuiden kanssa toimiminen on aivan yhtä helppoa kuin kuluttajatuotteidenkin käyttö. Usein yritystuotteissa on kuitenkin otettu tietoturva paremmin huomioon kuin kuluttajille suunnatuissa palveluissa.

Kysymyksiä, joihin sinulla on hyvä olla vastaus:

  1. Kuinka varmuuskopiot tärkeistä tiedoista otetaan?
  2. Missä tietoja säilytetään - työasemien kovalevyillä ja/verkossa?
  3. Koska viimeksi olette tarkistaneet varmuuskopiojärjestelmän toiminnan?